Mikrofon választás

Eszembe jutott egy történet erről. Egy hangmérnök írásában olvastam kb. 7-8 éve.

A történet írója Los Angeles egyik stúdiójában dolgozott egy neves szaxofonos albumának felvételein. Elkészültek az alapokkal és már csak a szóló hangszer felvétele volt hátra, a lényegé: a szaxofoné. Az történt, hogy kihozták az összes mikrofont a raktárból. Mindent amit találtak. A sok milliós vintage Neumannt, Telefunkent, AKG-t, és a legolcsóbbakat is, mindent. Csináltak egy sor felvételt, majd leültek vaktesztelni, a producer, a hangmérnök, a zenészek mindnyájan együtt. Végül egy olyan mikrofonra esett a választásuk, amit a hangmérnök saját bevallása szerint soha nem tett volna a szaxofon elé önmagától! Ő lepődött meg a legjobban a kapott eredményen! Abban a mixben, ahhoz a hangszerhez viszont az passzolt a leginkább. Egy kínai gyártó viszonylag olcsó mikrofonja lett a nyerő, az SE Electronics T2.

(megjegyzés: Az sE T2 egyébként egy szerintem alulértékelt nagyon jó kis mikrofon. Különlegessége az egyedi módon titániummal bevont membrán – arany helyett -, ami könnyebb és ezért kisebb a tehetetlensége, vagyis gyorsabban reagál a levegő rezgéseire, és így a mikrofonnak páratlan a tranziens átvitele)

Tanulság: nem lehet általánosítani, hogy ez a mikrofon jobb, vagy az a mikrofon jobban szól! Nincs ilyen! Mindig az adott hanghoz kell választani, tesztelni kell, próbálgatni, a konkrét mixhez hozzáadva, előítéletek nélkül. Úgy kapod a legjobb eredményt.

Sokszor csak a mixhez keverve derül ki, hogy mennyire simul bele, vagy lóg ki belőle a felvett sáv, mennyire van egy “alomban” a többiekkel. Mennyire domborítja ki az adott énekes vagy hangszer jó tulajdonságait, és mennyire fedi el a hibáit.. stb. Egész más dimenzió nyílik meg ilyenkor. És nem könnyű a választás!

Hajlamosak vagyunk “hit” alapján döntéseket hozni. Így működik a “Brand” és az emberi psziché sajnos. Vagy szerencsére? A marketingeseknek más véleménye van erről az emberi tulajdonságról.

Ezért vannak dolgok amik túlértékelté válnak, és vannak amik alulértékelté…

Ne hallhass az előítéleteidre, győződj meg saját magad mindenről, tesztelj, próbálgass, az ördög a részletekben rejlik, mindig.

Csomor Attila