Az AKG CK12

Érdekes, hogy az előítéletek mennyire tudnak tévútra vinni minket sokszor. (Az élet minden területén egyébként.) De pl. az AKG C414 esetéről jutott eszembe:

Anno 1960 környékén volt két nagy mikrofon gyártó a Neumann és az AKG, és nekik két azóta ikonikussá vált elektroncsöves mikrofonja az U47 és a C12. A hangmérnökök többségét megosztotta az, hogy egyik erre esküdött, a másik meg arra, mint a CocaCola és a Pepsi. Az U47 erősen színezett, de hatalmas karaktere volt, a C12 inkább volt clean-ebb, szellősebb. Mindegy is, nem ez a lényeg. Mindkét mikrofon, sőt minden mikrofon lelke a kapszula, a membrán. Az osztrák AKG-nek ez nagyon jól sikerült, amúgy azóta is próbálják tucatnyian lemásolni több kevesebb sikerrel, de inkább kevesebb, mint több… Nos ez a CK12 kapszula, ami a C12-ben volt, ez került bele az új, immár tranzisztoros AKG mikrofonba a C412-be, majd később a C414-be. Ettől a kapszulától lett a C414 annyira jó és vált legendássá. Későbbi fejlesztésekkel a C414-be került pár plusz elektronika, ez lett a C414EB verzió, de a membrán még mindig ugyanaz volt…. Majd egyszer csak gondoltak egyet és még ezen a szérián belül (C414EB) lecserélték a kapszulát egy lényegesen olcsóbbra (nylon) úgy, hogy kívülről nem volt változás a mikrofonon, típusjelzése is ugyanaz volt, csak a belseje változott! De a megszerzett hírnév eladta továbbra is, a pozitív előítélet. Sok sok változáson ment keresztül a 414-es azóta. A mai C414 a nevén és az alakján kívül semmiben sem hasonlít arra a mikrofonra, amitől híres lett. De a hírneve még mindig működik! Igaz, a piac beárazza őket elég jól. A nemzetközi piacon egy eredeti “brass” CK12 kapszulás változat ára megközelíti az 1 milliót (pedig közel 50 éves a mikrofon!!!), míg egy vadonatúj C414 ára kb. 250 ezer + adó!

Még egy érdekesség: Egy időszakban az AKG gyártott mikrofont az USA piacra. Gyakorlatilag C12-est gyártottak eredeti CK12 kapszulával, de Telefunken néven és amerikai General Elecrtic elektroncsővel, valamint más trafóval, mint az eredeti. Ez a mikrofon is legenda lett, mivel a lelke, a membrán ugyanaz volt, mint a C12-ben és a C414 első szériáiban! Ez volt a Telefunken ELA-M 250 és 251. Ma ebből egy-egy eredeti darab 4 milliótól 8 millió forintig cserél gazdát állapottól függően! Ennyire jó ez a kapszula, és ezért szeretné minden gyártó annyira lemásolni!

Amúgy az egyik mai legjobb CK12 kapszula másolat találhatól pl. a nem véletlenül felkapott Manley Reference GOLD mikrofonjában is. Volt szerencsém összehasonlítani eredeti AKG CK12 kapszulát másoltakkal, és bár tényleg nagyon jó másolatok is vannak, de az eredeti mégis valahogy más… Kicsit olyan ez, mint ahogy próbálják megfejteni a Stradivari hegedűk hangjának titkát… mindent kipróbáltak már, a lakk összetételétől, a fa kivágásának helyén keresztül a faanyag szállításának módjáig, vízen úsztatásáig…. de valahogy mégsem sikerül ugyanazt előállítani. Nagyon nagyon jó másolatok vannak, igen. Persze az összes gyártó a sajátját tartja a legjobbnak, nyilván… és mivel a legtöbb felhasználónak nem áll módjában összehasonlítani az eredetivel, a marketing működik…

A „Brass” CK12 minden bizonnyal az egyik leghíresebb és legjobb mikrofon-kapszula, amelyet valaha terveztek. Nincs könnyű dolga annak, aki meg akarja csinálni a saját verzióját, mert az egyik legkomplikáltabb mikrofon alkatrész: 55 különböző darabból áll! Talán a David Josephson által készített verzió áll a legközelebb az eredetihez manapság, ami a Manley Gold-ban is dolgozik. Nem is olcsó…